Ο «Σύλλογος Γονέων και Φίλων Αθλητών Α.Μ.Ε.Α» ιδρύθηκε το 2008 στην Θεσσαλονίκη. Σκοπός του συλλόγου είναι η καλυτέρευση της ζωής των αθλητών Α.Μ.Ε.Α, η αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού τους, η καλλιέργεια του αθλητικού πνεύματος και η ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλεγγύης μεταξύ των αθλητών αλλά και με άλλα μέλη και φορείς της κοινωνίας. Ο σύλλογος πραγματοποιεί τους στόχους του με τη διοργάνωση αθλητικών αγώνων, διαλέξεων, ομιλιών κ.λ.π

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Απροσπέλαστα σε ΑμΕΑ είκοσι βυζαντινά μνημεία


Απροσπέλαστο σε άτομα με κινητικά προβλήματα είναι το σύνολο σχεδόν των μνημείων της χώρας. Μολονότι η ανάδειξη της ιστορικής μας κληρονομιάς είναι ιδιαίτερα σημαντική και η αγορά του «προσβάσιμου» τουρισμού συνεχώς αναπτυσσόμενη, οι επεμβάσεις προσπελασιμότητας μνημειακών χώρων ώς τώρα ήταν αποσπασματικές ή ανύπαρκτες. Υπολογίζεται ότι περισσότερο από το 50% του πληθυσμού είναι «Εμποδιζόμενα Ατομα» (Ατομα με Αναπηρίες, ηλικιωμένοι, εγκυμονούσες κ. λπ.) που δεν έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν τον χώρο ενός μνημείου, τουλάχιστον στην Ελλάδα. Ακόμη κι όπου η πρόσβαση είναι εύκολη σκοντάφτουν αλλού. Στην έλλειψη ηχητικής περιήγησης ή σε μοντέλα αφής, π. χ. για τα άτομα με μειωμένη ή ολική όραση.

Το θέμα προσεγγίζει επιστημονικά πλέον το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης μέσω του ερευνητικού προγράμματος «Προσπέλασις». H ερευνητική Ομάδα Συστημάτων Μεταφοράς βάζει στο μικροσκόπιο 20 βυζαντινά μνημεία της πόλης για να καταγράψει το βαθμό πρόσβασης, να ερευνήσει –σε επίπεδο προμελέτης– τον τρόπο με τον οποίο μπορεί το κάθε μνημείο να γίνει προσπελάσιμο και να αναλάβει το έργο ολοκληρωμένης παρέμβασης για την κατασκευή υποδομής σε πέντε τουλάχιστον από τα 20 μνημεία.

Αχειροποίητος, Αγιος Δημήτριος, Αγιος Νικόλαος ο Ορφανός, Παναγία Χαλκέων, Ναός της του Θεού Σοφίας, Ροτόντα, Nαός του Σωτήρος, του Αγίου Παντελεήμονος, Μονή Λατόμου (Οσιος Δαυίδ), Αγιοι Απόστολοι, Αγία Αικατερίνη, Επταπύργιο, Πύργος Τριγωνίου, είναι μερικά από τα 20 βυζαντινά μνημεία που θα μελετηθούν από την επιστημονική μονάδα και την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ώστε να επιλεγεί η «καλλιτεχνική» λύση της παρέμβασης που θα διευκολύνει την πρόσβαση και δεν θα καταστρέφει το μνημείο. «Η βιωματική περιήγηση ενός μνημείου δεν αποκαθίσταται από καμία εικόνα και καμία περιγραφή. Η βελτίωση προσπελασιμότητας αρχαιολογικών και μνημειακών χώρων πρέπει να προχωρήσει άμεσα, ωστόσο δεν είναι εύκολη. Κάθε μνημείο έχει τις ιδιαιτερότητές του. Λύσεις υπάρχουν πολλές, αλλά οι επεμβάσεις πρέπει να συνάδουν με τον χώρο και να μην αποβούν καταστροφικές για το μνημείο», εξηγεί ο επικεφαλής της Ομάδος, καθηγητής Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ κ. Αριστοτέλης Νανιόπουλος. Η παρέμβαση σε πέντε βυζαντινά μνημεία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2011.
αναδημοσιευση από http://news.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου