Ο «Σύλλογος Γονέων και Φίλων Αθλητών Α.Μ.Ε.Α» ιδρύθηκε το 2008 στην Θεσσαλονίκη. Σκοπός του συλλόγου είναι η καλυτέρευση της ζωής των αθλητών Α.Μ.Ε.Α, η αποφυγή του κοινωνικού αποκλεισμού τους, η καλλιέργεια του αθλητικού πνεύματος και η ανάπτυξη της κοινωνικής αλληλεγγύης μεταξύ των αθλητών αλλά και με άλλα μέλη και φορείς της κοινωνίας. Ο σύλλογος πραγματοποιεί τους στόχους του με τη διοργάνωση αθλητικών αγώνων, διαλέξεων, ομιλιών κ.λ.π

Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Αίτημα της Ε.Σ.Α.μεΑ. για άμεση εκκαθάριση των εκκρεμών οφειλών του Ο.Π.Α.Δ. στους ασφαλισμένους με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις

Επιστολή στον Διοικητή του Ο.Π.Α.Δ. κ. Σουλιώτη απέστειλε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, ζητώντας την άμεση εκκαθάριση των οφειλών του Ο.Π.Α.Δ. στους ασφαλισμένους με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.

Η Ε.Σ.ΑμεΑ. επανειλημμένως με επιστολές της από τον Αύγουστο του 2009 είχε ενημερώσει τα αρμόδια Υπουργεία Οικονομικών και Υγείας για την αδυναμία του Ο.Π.Α.Δ. να προβεί στην καταβολή των εξόδων αγοράς των θεραπευτικών, διαγνωστικών και ορθοπεδικών μέσων στους ασφαλισμένους του οι οποίοι ακολουθούν χρόνια θεραπευτική - φαρμακευτική αγωγή ή χρησιμοποιούν ορθοπεδικά και βοηθητικά μέσα για την αύξηση της λειτουργικότητάς τους και της αυτονομίας τους.

Αυτοί οι ασφαλισμένοι αναμένουν από το καλοκαίρι του έτους 2009 να λάβουν, βάσει των αποδείξεων αγοράς που καταθέτουν, τα χρήματα τους από τον Ο.Π.Α.Δ., ζήτημα που εμφανίστηκε στην προσπάθεια του Υπουργείου Οικονομικών και συγκεκριμένα της 26ης Διεύθυνσης του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους να εξορθολογήσει τις δαπάνες του Ο.Π.Α.Δ. Δυστυχώς, όμως, για άλλη μια φορά ο εξορθολογισμός των δαπανών και η εξοικονόμηση πόρων έγινε με τρόπο αποσπασματικό, άναρχο, και χωρίς κανένα σχεδιασμό, ενώ δεν κλήθηκε να συμμετάσχει στην όλη διαδικασία αντιπροσωπεία της Ε.Σ.Α.μεΑ. Το τελικό αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας είναι για άλλη μια φορά η οικονομική αποδυνάμωση της πιο ευαίσθητης κοινωνικά ομάδας του πληθυσμού και κατʼ επέκταση η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους.

Αυτό το πρόβλημα ήρθε να λύσει, και πάλι με ανορθόδοξο τρόπο, η διάταξη του άρθρου 24 του ν. 3867/ΦΕΚ 128/3-8-2010, ωστόσο δεν έθεσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τον ακριβή χρόνο εξόφλησης των μέχρι τώρα χρεών του Ο.Π.Α.Δ. προς τους ασφαλισμένους του. Αντιθέτως, σύμφωνα με τη διάταξη, για τα είδη που αγοράζονται από τις 4 Αυγούστου και μετά, απαιτείται η κοστολόγησή τους με τροποποίηση του Κανονισμού του Ο.Π.Α.Δ. και πάλι χωρίς χρονοδιάγραμμα. Σε ό,τι αφορά στις ιατρικές εξετάσεις, το θέμα θα λυθεί με την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος.

Η Συνομοσπονδία ζητεί τη ρητή δέσμευση του κ. Σουλιώτη να επιληφθεί του ζητήματος και να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να εκκαθαριστούν άμεσα όλες οι δαπάνες που εκκρεμούν.

Για κάποιες αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις ο χρόνος αναμονής είναι ελάχιστος. Τώρα πλέον το πρόβλημα αρχίζει και γίνεται επικίνδυνο για την υγεία τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου